Trasépeiling, korrelering og søk med sonde/Pipemic

En trasésøker benyttes til å merke opp hvor vannrøret går. Neste steg er å søke etter lekkasjepunktet ved hjelp av elektriske impulser eller ved å tre en stakefjær med sonde inn i røret, for så å søke opp denne. Sonden fungerer selv på store dybder. Metalldetektorer brukes til å søke opp kummer og stoppekraner.

Bildet viser søk etter sonde som ligger inne i avløpsledningen på skadestedet.

 

 

 

Korrelering
Lekkasjesøk med en korrelator brukes ofte ved lekkasjer på det kommunale ledningsnettet i boligfelt. Vi setter ned lydloggere i kummene og korrolatoren registrer og tolker tilstanden i ledningsnettet fra to forskjellige punkter over en tidsperiode. Et dataprogram regner så ut distansen fra punktene og fastslår lekkasjestedet med en nøyaktighet helt ned til 0,1 m dersom nøyaktig lengde og ledningstype er angitt.

Pipemic
Pipemic er en sonde som føres inn i vannledningen, så nært lekkasjepunktet som mulig. Pipemic kan brukes til å lokalisere lekkasjer på de fleste typer rør, men ikke de av metall. Benyttes i lengder på inntil 70 meter.

Trykkprøving/Røyktest
For å sikre at rørledninger og andre systemer er tette og i god stand, er det viktig med trykkprøving ved lekkasjesøk. Avhengig av hvilken type trykkprøving som utføres, fylles rørledningen med vann eller luft. Det er mest vanlig med vann, da dette har mindre risiko.

En trykktest går ut på å øke trykket til et spesifisert nivå, som vanligvis er høyere enn det normale driftstrykket. Lekkasjesøker overvåker i en tidsperiode på 15-30 minutter for å observere fall i trykket. Dersom det synker, kan dette indikere en lekkasje.

Fordel med en røyktest er at røyken er lett synlig og dermed raskt avdekker lekkasjeområdet. Ventiler og avløp lukkes i forkant for å hindre at røyken slipper ut på uønskede steder. Vi bruker en spesialisert røykgenerator som blåser røyken inn i systemet under et kontrollert trykk. Ved lekkasje vil røyk sive ut av tilkoblinger, skjøter eller sprekker i rørene.